Kako se prave palačinke

Foto: Eli Verenich / Pexels

KAKO SE PRAVE PALAČINKE: recept za testo i uputstvo za pečenje palačinki

Palačinke su – ne bez razloga – omiljena poslastica i dece i odraslih!

Slatkiš koji se brzo pravi nije baš tako lako u startu umutiti iako recept zvuči dosta lako.

Zato vam dajemo precizna, jasna i detaljna uputstva za spremanje palačinki – od sastojaka – do posluženja, za doručak, posle ručka, za večeru ili za užinu! Nema prilike u kojoj ovaj slatkiš neće biti dočekan oduševljenjem.

TESTO  ZA PALAČINKE

Za najmanju količinu predlažemo 2 jajeta, oko 1,5 dcl mleka i oko 200 gr brašna. Pripremite malo soli i na vrh noža praška za pecivo. Za razređivanje testa može se koristiti i obična i mineralna voda.

Međutim, čim budete isprobali ovaj recept nekoliko puta, naučićete da sastojke merite  i “od oka”. Tako ćete uštedeti i vreme a i sudove – nema merenja i komplikovanja, videćete.

Za početak, umutite dva jajeta kao za kajganu (viljuškom ili žicom za mućenje) i dodajte soli.

Sada nastavite da mutite, dodajući polako mleko – može biti hladno ili na sobnoj temperaturi.

Obratite pažnju na boju smese – prava doza mleka dodata je onda kad dobijete mlečnožutu boju. Tako ćete i ubuduće znati koliko mleka treba dodati.

Ako nemate dovoljno mleka, ne brinite, mogu se palačinke umutiti  čak i samo sa vodom. Ipak, sa mlekom je lepše.

Sada dodajte brašno i prašak za pecivo. Možete da nastavite mućenje viljuškom ili varjačom. Mutite sve dok ne bude uopšte grudvica.

Gustinu testa nije lako opisati rečima, naročito za one koji nemaju iskustva u kuhinji. Recimo da je najpribližnije ovoj fazi spremanja palačinki gustina kupovnog krema od lešnika.

Ako imate vremena, idealno bi bilo da ovo testo odstoji dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi.

Sada ga izmešajte ponovo viljuškom pa dodajte malo po malo vode, neprekidno muteći.

Cilj je da razredite testo tako da bude pogodno za prženje palačinki. Koja je za to prava gustina? Da pređemo sa hrane na lepotu, recimo da je to gustina kozmetičkog mleka za telo 🙂

Vreme je da promenite i mućenje – umesto viljuške, u završnoj fazi koristite drvenu varjaču, najbolje sa ravnom ivicom – treba vam da zagrebete brašno koje može ostati na dnu posude.

Sad je trenutak da počnete prženje.

KAKO SE PRŽE PALAČINKE

Pripremite ulje – ako niste vični sipanju male količine pravo u tiganj, sipajte ga u činijicu ili šerpicu iz koje ćete ga sipati kašikom. Treba vam oko manje od pola kašike ulje za svaku palačinku.

Ugrejte tiganj pa prvo sipajte ulje. Vratite tiganj na sekund na vatru pa zahvatite kutlačom malo testa.

Razlijte ulje po vrelom tiganju lako ga pomerajući levo-desno pa sipajte testo. Okrenite pun krug tiganjem, tako da se testo razlije po celom dnu. Treba malo vežbe da vam ne bi ostajale rupe. Ako je testa mnogo, dobićete deblju prvu palačinku, pa već za sledeću smanjite količinu testa.

Vratite tiganj na ringlu pa polako tupim nožem ili varjačom odvojite ivicu palačinke svuda ukrug. Ići će lako jer je ivica uvek prva ispržena.

Protresite lako tiganj, proverite da li se palačinka odvaja. Ako treba malo “pomoći”, podvucite polako tupi nož ili varjaču.

Prevrnite palačinku. Ako želite da osvojite veštinu okretanja tiganjem, treba dosta vežbe i odlučna “ruka”. Hitnite palačinku iz tiganja u vazduh i kad se prevrne dočekajte je ponovo u tiganj – po mogućstvu, nepečenom stranom na dole.

Ako niste sigurni u ovu varijantu, slobodno radite jednostavno – tupim nožem ili varjačom. Samo je prevrnite i dopecite s druge strane.

Proverite da li ste koristili odgovarajuću količinu ulja – ako se palačinka lepi, bilo ga je premalo.

Ako je tiganj ostao previše mastan i posle prve palačinke, bilo ga je previše – za drugu palačinku ne treba uopšte da ga dodajete.

Palačinke ređajte jednu na drugu na keramičkom ili porcelanskom tiganju i držite na toplom do služenja.

Za kraj, nekoliko detalja koji mogu da vam budu od koristi.

SAVETI ZA NAJBOLJE PALAČINKE

Prvo, svi koji vole “čipkaste” ivice palačinki, treba da mute ređe testo, a umesto obične, koriste gaziranu mineralnu vodu za razređivanje testa.

Drugo, ako uopšte nemate mleko ili ga neko od ukućana izbegava u ishrani, možete napraviti palačinke i samo koristeći vodu.

Treće, postoji opcija da ulje dodate i direktno u testo. Isprobavajte sami količinu, ali imajte na umu da ćete morati bar pomalo da dodate i u tiganj, barem na svake dve-tri palačinke.

Četvrto, redovno mešajte testo dok palačinke pržite. Brašno će tokom stajanja padati na dno testa, pa će gornji deo testa uvek biti ređi nego onaj na dnu. To treba da izbegnete koliko god je moguće.

Peto, ako volite eksperimente, dodajte u testo (pre prženja) i neki neobičan začin za slatkiše – možda malo cimeta  ili đumbira u prahu. Dobra ideja je i malo kakao praha – dobićete “crne” palačinke, ukusne i vrlo dekorativne.

Palačinke služite filovane po želji – džemom, orasima i šećerom ili medom, svežim voćem, gratinirane sa šećerom, orasima i mlekom ili punjene nekim slanim filom.

Kako se prave palačinke
Foto: Monika Grabkowska / Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Magazine 7 Author

Magazine 7 Author Subtitle

Magazine 7

Minimal Mag: Minimalist Magazine Theme